אנשים רבים משתוקקים לגדל בגינתם ורדים אך נרתעים מהאחזקה הגבוהה שהם דורשים. אולם, גידול ורדים וקבלת סיפוק מגידולים יפים ומרשימים לא מחייב תמיד טיפול מסובך ומורכב, להלן סקירה של תהליך בחירת, שתילת ואחזקת הורד בצורה פשוטה וידידותית למשתמש

בחירת שתיל במשתלה

מומלץ לרכוש שתילים חשופי שורש, כך ניתן לבחון האם השתיל בריא ולהימנע מרכישת חתול בשק. שורש בריא יהיה שורש מסועף באורך של כ-30 ס"מ. השתיל עצמו יכיל בין 2 ל-4 זרועות מעוצות שאורכן כ-20 ס"מ. כל זרוע תכיל מספר "עיניים" (מקורות לפריחת הורד) או אפילו בשלבי לבלוב. חשוב לשמור על לחות השורשים מרגע הקנייה ועד לרגע השתילה.

רוב המשתלות בארץ מחזיקות זנים רבים של ורדים, אך משתלות מסיומות, כמו משתלת יגור לדוגמה, מתמחות בורדים.

איפה ואיך שותלים?

ורדים יש לשתול בקרקע פורייה ומאווררת, יש לבחור במקום בו יש לפחות 6 שעות שמש ישירה ביום ולא ליד צמחים שעשויים להתחרות בורדים על המים בקרקע.

זמן השתילה המומלץ ביותר הוא בתקופת החורף (ינואר-פברואר). לצורך השתילה יש לערבב תחילה אדמה עם קומפוסט וליצור גומות בעומק ורוחב של 40 ס"מ. בתוך הגומה יוצרים תלולית אדמה עליה מונח הורד, את השורשים מסדרים כך שיפלו לכיוונים שונים מן התלולית כלפי מטה. מכסים את שורשי הורד ומהדקים קלות את האדמה בכל פעם. את הורד יש לכסות באדמה עד למקום ממנו יוצאות הזרועות.

השבועות הראשונים הם קריטיים לקליטת הורד ויש לשמור על קרקע לחה לאורך זמן. אין צורך לדשן את הקרקע בתקופה זו.

השקיה ודישון

ורדים צורכים הרבה מים. כ-5 ליטר ליום לשתיל. מומלץ להשקות פעמיים בשבוע כ-17 ליטר לורד. חשוב לזכור להשקות גם בחורף בימים שחונים. מומלץ להתקין לורדים מערכת השקייה משלהם כדי להקל על תהליך ההשקייה.

כאשר ישנה השקיה עודפת, עלי הורד יצהיבו ואף ינשרו.

את הדישון מומלץ לבצע מתחילת הלבלוב. מומלץ להשתמש בדישון בשחרור איטי אחת למספר חודשים. את הדשן מוהלים במי ההשקיה.

גיזום

הגיזום מטרתו לשמור את השיח פתוח כך שהאור יגיע לכל חלקי הורד, לסלק ענפים יבשים ולשמור על שיווי משקל הצמח. חשוב לגזום את הורדים עם הופעת העיניים (סוף חורף, תחילת האביב).

אץ מלאכת הגיזום מבצעים באמצעות מזמרה חדה, בעת גיזום של ענפים עבים מומלץ למרוח משחה למניעת מחלות על השטח הגזום.

מניעת מחלות ומזיקים

למיני הורדים השונים עמידות שונה למחלות ומזיקים ולכן מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע טרם רכישתם וצורך התאמת הטיפול. גורמי המחלה הנפוצים הם: פטריות, כנימות עלים, חיפושיות ה"חומני" המכרסמות בעלים ועוד. הטיפול המסורתי הוא שימוש בחומרי הדברה. לצורך כך יש להתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי החומרים המומלצים, המינונים ואופן השימוש.

ואם בכל זאת הינכם חוששים מגידול ורדים, ניתן לרכוש ורדים לאחזקה נמוכה.

ורדים אלה, בשונה מורדים רגילים, לא חייב לגזום או לחילופין יש לגזום אחת לכמה שנים. ניתן לבצע את הגיזום בכלים מכאניים פשוטים ואין צורך לדייק.

ורדים לאחזקה נמוכה מצויים המגוון משפחות הורדים:

משפ' הפלוריבונדות: ורד האילנה שצבעו ורוד כהה, וינפרד קולטור צבעו ורוד-לבן.

משפ' המשתרעים: אגדת דשא בצבע ורוד עז ונהר האש בצבע אדום כהה.

ורד פוריה: פריחה ורודה, ורד המקנה- פריחה אדומה וורד הצורית- פריחה לבנה.

2 תגובות

  1. רציתי להביא איתי מאוסטרליה ענפים של וורד מאוד מיוחד שגדל שם אצל הסבתא ואת שמו היא לא מכירה וששאלתי אותה על הוורד אז היא אמרה שסבא שתל אותו לפני 40 שנה, ואני רוצה לייחר אותו וגם להרכיב אותו על וורד אחר , השאלה שלי על איזה סוג וורד מרכיבים וורדים, ואם אני אייחר אותו האם צריך לעשות הרכבה ?
    אני מעוניין לנסות להרבות אותו בכמה אופציות שמה שבטוח שלפחות אחד יקלט ..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן