האלמנט המרכזי בכל גינה הינו מערכת ההשקיה. ישנם גינות אשר תלויות בהשקיה פיזית של בעל הגינה בצינור וגם כאלה בהן ישנה מערכת השקיה אך היא מופעלת על ידי בעל הגינה באופן ידני.

המשותף לשתי השיטות הוא התלות בבעל הגינה. בעל הגינה או גנן הגינה, צריך לזכור להפעיל את המערכת בימים המתאימים ולפרקי זמן נכונים. בשיטה זו הסיכויים שייווצר נזק לגינה הוא רב: דילוג על ימי השקיה, השקיה מעטה מדי, השקיה רבה מדי וכו'.

הפתרון לבעיה הינה מערכת השקיה ממוחשבת. בעל הגינה הוא זה שקובע עבורה מתי היא תפעל ולמשך כמה זמן והיא מופעלת מעצמה באמצעות טיימר שקיים בתוכה.

תכנון נכון של מערכת ההשקיה יביא לפריחה של הגינה אך גם לחיסכון במים ולניתוק התלות בהשקיה יזומה של בעל הגינה. אם כן, מערכת הבקרה (המחשב) הינו הראש של כל מערכת ההשקיה.

המערכת אחראית על כמויות המים וזמני ההשקיה של הגינה על פי החלטת בעל הגינה. מערכות ממוחשבות לרב מביאות לחיסכון עצום במים, המערכת מבצעת הוראות מדויקות שניתנות לה ופועלת על פי לוח זמנים מדויק ללא שום צורך בבקרה ועל כן לא מתרחש בזבוז מים.

חשוב לרכוש מערכת אשר מכילה ברז ביטחון חשמלי אשר אחראי על עצירת זרימת המים במקרה של תקלה כלשהי.

המחשב מופעל באמצעות חשמל, ישנם מחשבים אשר מחוברים ישירות לנקודת חשמל ומחשבים אחרים אשר מופעלים על סוללות. המחשב הטוב ביותר הינו מחשב המופעל מנקודת חשמל, אך יחד עם זאת מכיל מערכת סוללות אשר מופעלות במקרה של הפסקת חשמל. כך כאשר מתרחשת הפסקת החשמל מערכת ההשקיה ממשיכה לפעול ללא תלות בחשמל.

כיצד מתכננים את שעות ההשקיה?

דשאטיפול במדשאות בשעות הבוקר הוא הכרחי. ההשקיה בשעות אלה יעילה יותר מכיוון שהסביבה טרם התחממה ולחץ המים בצינורות חזק יותר.

פרחים וערוגות – צמחים אשר מושקים באמצעות מערכת צינורות מומלץ להשקות דווקא בשעות בהם יש מישהו בבית. מערכות הצינורות רגישות לניקובים ונזקים ועלולות לגרום למים לזרום חופשי. מומלץ לעשות בקרה לצינורות, לאתר נזילות ולטפל בהן.

השקיה ממוחשת – מהי הכמות השובעית?

צמחים צעירים (בעלי שורשים קצרים) – זקוקים לכמות מים קטנה למשך חצי שעה ביום.

צמחים בוגרים (בעלי מערכת שורשים ענפה) – זקוקים לכמות מים גדולה, כפעמיים בשבוע לשעתיים.

מערכת המחשב תשב בקרבה למוקד המים הראשי בגינה. חשוב לתכנן את אופן שאבת המים והיכולת להפיצם בכל הגינה. בעת פריסת מערכת ההשקיה בגינה חשוב לחשוב על כל הפרטים: תנאי שטח, האקלים השורר בגינה, שימושי קרקע בגינתנו ועוד.

את הצנרת יש להתאים לצרכים שלנו ולתנאי הגינה. יש צורך להתאים קוטר צנרת לשימוש שלה בכל מקום בגינה. תחילה נחבר למקור המים הראשי, צינור ראשי אותו נעביר באופן רנדומאלי בין הצמחים בגינה.

לאחר פריסתו של הצינור הראשי נוסיף עליו טפטפות שיגיעו למיקומם של הצמחים השונים. תכנון הטפטפות הוא קריטי להצלחתה של המערכת הממוחשבת. יש להתאים את הטפטפות על ידי בחירת מרווחים בין יציאה אחת לשנייה ושליטה על קצב הטפטוף.

מומלץ להפריד בין מערכת ההשקיה של הדשא לבין שאר הצמחים. צמחים יושקו ע"י טפטפות והדשא על ידי ממטרות. את סוג הטפטפות, כאמור, יש להתאים למשטרי מים שונים.

כאמור, מומלץ לתכנן כך שהממטרות יופעלו בשעות הבוקר. מומלץ להשתמש בממטרות גבוהות, שיתרונן הוא גובהן המונע חסימה של נתיב המים. מומלץ להתקין לפחות 2 ממטרות להשקיה של הדשא משני כיוונים. הספקת המים לדשא נקבעת על ידי הכוונה של הפיה על גבי ההמטרה.

לסיכום: מרגע שחשבתם על הקמת גינה, יש להתחשב במצב המים הקיים בישראל, ולתכנן מראש כיצד תתחזקו אותה, ואלו שיטות השקיה וחסכון במים קיימות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן