צמחים מוסיפים צבע וחיים לסביבה בה הם נמצאים. בגינה או בבית, צמחים משדרגים כל מתחם. הטיפול בצמחים – זה כבר סיפור אחר. צריך מספיק אור, לא יותר מדי מים ואם אפשר קצת דשן.

טיפול בצמחים מצריך ידע בסיסי והבנה בטיפול בצמח אשר משמעותית מאד להתפתחותו. דישון של צמחים שומר על חיותם ועל איכות הצמח אולם במינון גבוה יכול גם להזיק.

הבית לעומת משתלה

במשתלה גדלים הצמחים בתנאים אופטימליים. כמות המים הניתנת להם מדודה והם נחשפים לשמש במידה גבוהה, אשר חיונית להתפתחות הצמח. אולם במעבר לדירה, אשר בה לא מתקיימים "תנאי המעבדה" לגידול צמחים כמויות האור, פוחתות וערכים שונים שהצמח זקוק להם משתנים.

דשנים אמורים לספק את המינרלים והמלחים אשר חסרים לצמחים בסביבה הביתית בה לא מתקיימים התנאים האופטימליים לגידול הצמח.

דשנים הינם מלחים עשירים במינרלים. כאשר מוסיפים אותם לצמח חשוב מאד להשקות אותו בכמות רבה של מים כדי להביא לשטיפת ריכוז המלח, ולגרום לכך שרק החומרים החיוניים ישארו בצמח. כמות גדולה מדי של דשן יכולה להזיק לצמח כמוה גם חוסר של שטיפה והשקיה מרובה בעת דישון הצמח.

סוגי דשנים

קיימים מספר סוגי דשנים, ביניהם דשן בעל פעולה מושהית (שנראה כמו אבני טוף קטנות), ונמצא בגינות רבות (ומתאים בעיקר למשטחים גדולים). דשן זה משחרר באופן קבוע דישון במינון נמוך לצמחים, והוא מתאים לגינות גדולות ולשטחים ציבורים. נעשה בו שימוש תכוף בחממות ובמתחמים גדולים לגידול צמחים.

סוג נוסף הינו הדשן הפופולארי הנפוץ לשימוש ביתי, אשר ניתן לקניה במשתלות. דשן מסוג זה נראה כמו גרגרים אשר מוסיפים לצמח או לדשא ודואגים להשקיה מרובה לשם ספיגה של המינרלים ושטיפת המלחים העודפים מהצמח.

סוג נוסף של דשן הינו דשן בצורת נוזל, אשר פועל בצורה דומה לדשן הביתי ומתווסף להשקיה של הצמח. דשן מסוג זה מתאים לטיפול בצמחים ביתיים. מומלץ להוסיף לא יותר מכף של נוזל דישון לעציץ, שכן מינון הנוזל גבוה מאד ובכמות גבוה יכול לפגוע בצמח. חשוב למהול את הנוזל במים ולשלב בהשקיית הצמח.

קיימים דשנים אורגניים, אשר מבוססים על חומרים טבעיים ומשמשים בעיקר לדישון שדות שבהם גדלים פירות וירקות למאכל. חומרי דשן אלה אינם מסוכנים והם טבעיים ומינון הדשן בהם נמוך.

לעומתם, בטיפול בצמחי נוי וצמחים לא למאכל משתמשים בחומרים כימיים שמינון המינרלים בהם גבוה משמעותית והאפקטיביות שלהם רבה.

קליטת חומרי הדישון

במרבית המקרים חומרי הדישון נקלטים בצמחים על ידי השורשים ולכן השימוש בחומרי דשן כחלק מהליך ההשקייה הינו אפקטיבי ביותר. אולם, קיימים גם חומרי דישון המגיעים בתצורת תרסיס ונקלטים בצמח על ידי העלים והגבעולים ולא דרך שורשי הצמח. דרך זו איטית יותר אך לחלק מהצמחים היא מתאימה יותר בשל מינון החומרים הנמוך שלא פוגע בצמח.

איך יודעים שצריך דשן?

הצמחים מראים סימני גוויעה כאשר יש צורך בשימוש בדשנים. סימנים אלה מעידים למעשה על מחסור במינרלים ומלחים כגון אשלגן, זרחן ברזל, נחושת, חנקן ועוד.

בדרך כלל ניתן לראות סימנים אלה על עלי הצמחים שמשנים את צבעם או הופכים חיוורים יותר. כמו כן, הצמחים נראים בעלי חיות נמוכה יותר. חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע ורצוי אף להראות דוגמא של עלה מהצמח שזקוק לדישון במשתלה כדי להתאים לו את הטיפול המיטבי.

חוסר נסיון לעיתים יכול להביא לבחירה של דשן לא מתאים, אשר במינונים גבוהים עלולה לגרום לפעולה ההפוכה ולפגוע בצמח במקום להחזירו לחיים.

2 תגובות

  1. שלום
    היכן אוכל למצוא ידע בנושא דישון במערכות הידרופוניות
    כמויות יחסים?
    בתודה
    שמעון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן