תפקידו של הגנן

חשוב להבין שתפקידו של הגנן הוא הקמה וטיפוח של גינות. עבור תיכנון גינות קיים בעל מקצוע אחר הנקרא "מתכנן גינות" או "אדריכל נוף". מתכנן הגינות למד את מקצועו במשך שנים, ותפקידו דורש יותר מהכרת צמחים ושתילתם – נחשב הנדסאי. מקצוע אדריכלות נוף נלמד במסלול של תואר חמש שנתי והוא מאפשר גם עיצוב ותכנון של גנים ציבוריים, ערים וכו'.

לגנן ולמתכנן שני תפקידים נפרדים:

המתכנן יכין תוכניות לגבי השטח, הצמחייה, ההשקיה, התאורה, הגבהים, החומרים וכו'.

הגנן יקים את הגינה על פי התכנון המקצועי ויתחזק אותה לאחר מכן.

למעשה כולנו יכולים להחליף את תפקידו של הגנן בתחזוק הגינה, אולם זוהי אינה עבודה קלה, היא מורכבת מבחינה פיזית וגוזלת לא מעט זמן.

תפקידו של הגנן כולל את עבודות התחזוק הבאות:

השקיה – כל גינה זקוקה להשקייה סדירה. הגנן יכול להשקות את הגינה כשיגיע לביקור התקופתי, אך אם אינכם יכולים לממן ביקורים דו שבועיים לפחות של הגנן תאלצו להשקות את הגינה בעצמכם או לחבר מערכת השקייה ממוחשבת שמשקה את הגינה בהתאם לתכנון מראש, בשעות קבועות ובכמויות מסודרות. כיום ישנן מגוון שיטות השקייה החוסכות במים – מערכת השקיה ממוחשבת.

עיבוד קרקע –  עיבוד קרקע חיוני להמשך חיי הצמח והאורגניזמים באדמה אשר תורמים לצמחים. עיבוד קרקע נעשה באמצעות חפירות במקוש, קלשון או מעדר לעומק של כ-15 ס"מ. שיטה נוספת היא חיפוי הקרקע על ידי חומרים אורגנים.

ניכוש – מלאכת הניכוש נועדה לסלק עשבים שוטים מפני הקרקע לא רק מטעמים אסטתיים אלא משום שהעשבים השוטים משתמשים במשאבים (מים, מינרלים ועוד) של הצמחים השתולים בגינה.

דישון – מינרלים וחומרי מזון באדמה מתכלים עם הזמן, לצורך כך עלינו להשיבם אל האדמה באמצעות דישון. קיימים חומרי דישון מלאכותיים או טבעיים. הדישון נעשה באמצעות פיזור הדשן על פני האדמה.

גיזום וכיסוח – צמחים זקוקים לגיזום וכיסוח על מנת לשמור על חיוניותם, צורתם ויופיים. מלאכת הגיזום אינה קלה בייחוד כשמדובר בעצים או שיחים גבוהים, אך חיונית מאוד לגינה.

הדברה – הגינה שלנו עלולה להיפגע ממזיקים שונים. על מנת למנוע נזקים לגינה ממולץ להדביר את המזיקים. קיימות מספר שיטות הדברה התלויות בצמחים, הגינה וכן הדיירים.

ניקיון – גינה נקייה יותר היא גינה יפה יותר, בכך אין ספק. צמחים שונים נוטים לייצר פסולת צמחית שעלולה להעיב על יופי הגינה, ישנה חשיבות לאסוף את הפסולת הנוצרת אחת לתקופה.

אם תשאלו בעלי גינה שמטפלים בה מזה שנים בעצמם, אין ספק שהם יעידו כי אין סיפוק גדול יותר מלראות את גינתך פורחת. טיפול בגינה גורם לסיפוק ואף יכול להיות ממכר. אולם, בעיקר כשמדובר בשטחי גינון גדולים או בבעלי גינות נטולי זמן, כדאי להיעזר בשירות של גנן או חברת גינון.

בחירת גנן היא פעולה שיש לתת עליה את הדעת – ניתן למצוא גנן על ידי המלצות מקרובים להם יש ניסיון עם טיפול גינות, בנוסף ניתן לחפש גנן במדריכי טלפון או באמצעות האינטרנט. גננים שונים גובים מחירים שונים עבור עבודתם, אולם אל תעסיקו גנן אשר אינכם מרגישים כי הוא משקיע בגינתכם ומטפל בה באהבה. תמיד תוכלו להיעזר ברשימה שלפניכם ולבחון האם הגנן שלכם מבצע את שלל הפעולות ובאיזה תדירות. אל תתביישו לבקש ממנו לבצע טיפול מסוים במידה ואינכם רואים שהוא מבצע עבודה זו. הראו לו בקיאות ברזי טיפוח הגינה וכך תוכלו להימנע ממצב בו הגנן שלכם "מערבב" אתכם.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

6 טיפים מנצחים להובלה, העברה ושינוע של צמחים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן