אדריכלות נוף הינה נישה באדריכלות העוסקת בתכנון ועיצוב של מרחבים פתוחים כגון גינות ציבוריות, פארקים, טיילות, כיכרות וכן גינות פרטיות. אדריכלות הנוף עוסקת בחיבור שבין תכנון ועיצוב המבנים ובין המרחבים שסובבים אותם. אדריכלות הנוף מנסה לאזן בין המבנים לקרקע ועוסקת בקשר שבין האדם לטבע. מי שעוסק בתכנון ועיצוב המרחבים מכונה אדריכל נוף.

תפקידו של אדריכל הנוף

כאשר אנחנו מעוניינים לעצב גינה חדשה או לעצב מחדש גינה קיימת, מומלץ להיעזר באדריכל נוף. גם אם הינכם מבינים את הצרכים שלכם ורואים את גינת חלומותיכם מול עינכם, סביר להניח שאין לכם מספיק ידע וניסיון כדי לראות את התמונה המלאה ולהביא בחשבון את כל הפרטים ליצירת גינה פורחת  ופונקצינאלית לטווח הארוך.

אדריכל נוף מנוסה יכול לתכנן עבורנו את הגינה באמצעות הידע, דמיונו, וכן ראייתו לטווח הארוך. כל אלה יאפשרו בנייה של גינה שתענה על רצונותינו או תנפצם במידה וקיימים אילוצים אשר יש להתחשב בהם. אדריכל הנוף יציע פתרונות חלופיים לרצונותיהם של בעלי הגינה, במידה ולא יהיה ניתן ליישמם.

על הרווח שבין אדריכל נוף ומתכנן גינות

חשוב להפריד בין אדריכל נוף מדופלם ל"מתכנן גינות" (במאמר שלפניכם אין הפרדה בין השניים). לרוב אדריכל נוף הינו בעל תואר חמש שנתי באדריכלות נוף ואילו "מתכנן גינות" הינו בעל השכלה של הנדסאי באדריכלות נוף.

לצורך עיצוב גינה פרטית אין הבדל מהותי בין השניים אלא ששכרו של אדריכל נוף גובה בהרבה. כאשר מדובר בעיצוב של פארק או גינה ציבורית יש העדפה ברורה להעסיק אדריכל שכן הוא מקצועי יותר.

תהליך עבודתו של אדריכל הנוף:

אדריכל נוף נכנס לתמונה כאשר מתכננים בית חדש או לאחר שיפוץ מבנה, ביצוע תמ"א 38 או חידוש חיצוני של הסביבה. תהליך העבודה כולל:

  1. פגישה עם הלקוחות – האדריכל ייפגש עם בעלי הגינה ויבקר בגינה עצמו. תוך כדי הפגישה הוא יאסוף את המידע הנחוץ אודות הגינה והן אודות בעליה. לצורך התכנון הוא יסקור את פני השטח, הנתונים הפיזיים והאקלימיים של המקום. בנוסף הוא ישאל את בעלי הגינה על צרכיהם ורצונותיהם – מטרת השטחים בגינה, מהם הפרחים, צמחים או עצים האהובים עליהם, האם חשובה להם פינת ירק וכו'.
    במידה ולבעלי הבית אין דעה מוצקה לגבי אספקט מסוים כגון גן ירוק עד, גן יפני וכו', מתפקידו של אדריכל הנוף לשאול אותו על כך ולכוון אותו לתשובה. האדריכל חייב להתחשב ברצונות בעלי הגינה וכן במגבלות הכספיות עבור עיצוב הגינה.
    אדריכל הנוף יפרט בפני בעלי הגינה את כל עבודות התשתית הנדרשות, וכן את הפרטים והחומרים שיש לרכוש, זאת בהתאם לאופי הגינה בו מעוניינים בעליה.
  2. תכנון ראשוני – כאשר יקבל האדריכל את כל האינפורמציה הרצויה הוא יכול להתחיל לקבוע עקרונות עיצוב ולחלק את השטח בהתאם לרצונות הלקוחות. לאחר פגישה נוספת עם בעלי הבית, יבחר הכיוון הסופי ותתקבלנה החלטות בנוגע לחומרים והאלמנטים הרצויים.
  3. תכנון סופי – האדריכל יתכנן באופן מפורט את כל מרכיבי הגינה וכן את שלבי העבודה שיש לבצע. התוכנית מוצגת באמצעות צבע, חתכים, רישומים ועוד.
  4. פגישה סופית – בפגישה זו מוסר האדריכל את תכנונו ללקוחות. בשלב זה נעשה הסיכום הסופי על ההצעה ונקבע לוח זמנים הנדרש לביצוע. כעת תפקידו של האדריכל לפקח על ביצוע העבודות של בעלי המקצוע השונים.
  5. פיקוח – הקבלן הנבחר מבצע את העבודות, ואילו האדריכל מפקח עליהן בכל שלב. במידה ולא נקבע כי האדריכל יפקח על העבודות, עלינו להיצמד לתוכנית ולפקח על עבודת הקבלן בעצמנו.

שכרו של אדריכל הנוף נקבע ע"פ העלות הכוללת של העבודות. השכר נע בין 4.5% ל8% מהעלות הכוללת של המרכיבים שתוכננו על ידו, זאת בהתאם להיקף עבודתו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן