לגן היפני חן, אסתטיקה ואלמנטים ייחודיים המתבססים על מסורת יפנית ארוכת שנים. בזכות יופיו הרב ופשטותו אימץ המערב את הגן היפני והוא נחשב פופולרי במיוחד בתחום עיצוב גינה וגנים.
בשפה היפנית, הגן היפני מכונה קינג'י והעיצוב האופייני מכונה בשם הכולל גני זן. היפנים מקימים גנים אלה הייחודיים להם בכל מקום בו ניתן למצוא גן בעולם המערבי: גינות פרטיות, פארקים ציבוריים, גינות עירוניות, מקדשים, מצודות ועוד.
האסתטיקה של הגנים היפניים מתבססת בעיקרה על עידון ופשטות. גן יפני טיפוס מכיל אחד או יותר מן האלמנטים הבאים:
- מים- מזרקה, נחל או בריכה. אולם, לעיתים נעה שימוש באלמנטים סימליים להמחשת המים.
- איים- אלמנטים צפים בתוך מים או לחילופין אלמנטים שונים במראה או בטקסטורה.
- גשרים- הצבת גשרי עץ בין האיים או מעל מקורות מים. לעיתים נעשה שימוש מושאל בשביל המבוסס על סלעים שקועים בקרקע.
- עצים ננסיים– מכונים ביפנית בונסאי.
- פנסי תאורה החצובים בתוך סלעים.
- ביתני עץ או בתי תה במרכז הגינה.
אלמנטים אלה מוצבים באופן סמלי או ממשי כך בגנים שאין בהם מים, נעשה שימוש בחלוקי נחל ובחול לעירור תחושה של מים. כל אחד מהאביזרים הדרושים ניתן למצוא בקלות בחנויות המתמחות בדקורציה לגינות
סגנונות מבניים
גני טיול- מכילים שבילי הליכה ומיועדים לצפייה בגן ממספר נקודות תצפית.
גני ישיבה- המכילים נקודת תצפית בודדת בדרך כלל המכילה איזור ישיבה מוצל: ביתן עץ או בית תה מסורתי.
הטכניקות הייחודיות לגנים היפנים הם סגנון יבש ונוף מושאל:
הסגנון היבש
הסגנון היבש מדמה כאמור אלמנטים של מים באופן סימלי. בשיטה זו נעשה שימוש בחלוקי נחל וחצץ או חול המגורפים בקפידה בצורות גלים המדמות תנועתיות של מים. בנוסף, בסגנון היבש נעה שימוש בסלעים בעלי צורות מעניינות וכן שימוש בצמחים חסכוניים במים כגון אזוב ובני שיח. בנוסף נעשה שימוש בצמחייה הגדלה בדרך כלל בקרבת מקורות מים: במבוק, קנים וצמחים דומים. נעשה שימוש גם בצמחים ירוקים עד כגון אורנים וכך בעצים נשירים כגון המייפל. העצים מוצבים בדרך כלל מעל איזורים מכוסי שרכים או אזוב.
הנוף המושאל
עיקרה של טכניקת הנוף המושאל היא לקנות לגנים קטנים מראה מרווח. בטכניקה זו נשתלים שיחים שונים אשר חוסמים מבנים סמוכים וכך הסביבה הטבעית סביב, הופכת להיות חלק מהגן עצמו ומעניקה תחושה של מרחב. באופן מעט מפתיע, שתי הטכניקות הללו מתאימות מאוד דווקא לגינה הישראלית. ישראל הינה מדינה שחונה ומרבית הגינות הפרטיות נבנות על שטחים צרים יחסית. אולם, עיצוב גינה יפנית טומן בחובו אתגרים עיצוביים חדשים וצורך בחיפוש אחר פרחים וצמחייה ייחודית, אךאימוץ הסגנון היפני מתאים מאוד לגינות בארץ. היתרון הגדול בגינה יפנית הוא היותה חסכונית במים, שומרת על מראה אסתטי לאורך שנים ארוכות ודורשת אחזקה נמוכה. לצורך הקמת גינה יפנית אמיתית מומלץ להתייעץ בגנן בעל ניסיון בהקמת גינות מסוג זה. רבים מחברות הגננות מציעים עיצוב של גינה יפנית, אך בפועל אנחנו מקבלים גינה המכילה ערב רב של צמחים ואלמנטים הנטולים חן והרמוניה. הגינה היפנית מטרתה בין היתר להשרות אווירה שקטנה ונינוחה על הצופה. מומלץ להתרשם מעבודות קודמות של חברת הגננות ולבחון את מידת ההרמוניה והשקט שמקרינות הגינות בעיצובה. .